استرس زیاد چرخهی زندگی ما را دچار تغییراتی میکند که لزوما خودمان از آن بیخبریم؛ این تغییرات نقش خیلی پررنگتری در جنبه تغذیه ما دارد و به همین دلیل اکثر افراد استرس و چاقی را به هم مرتبط میدانند.
لزوما استرس باعث چاقی نمیشود؛ ممکن است برحسب شرایط و شخصیت یک فرد، با داشتن استرس وعدههای غذایی را نادیده بگیرد و کمتر بخوابد؛ در نهایت این موضوع میتواند باعث کاهش وزن بسیار زیاد فرد در بازه زمانی کوتاه شود.
اما ممکن است فردی با داشتن استرس، به غذا خوردن روی بیاورد و بیشتر از همیشه بخورد. این موضوع هم باعث چاقی فرد میشود.
استرس مزمن میتواند یک واکنش زنجیرهای از رفتارها را ایجاد کند، بر عادات غذایی تاثیر منفی بگذارد و منجر به سایر مشکلات سلامتی شود، همچنین تقاضای بیشتری برای اکسیژن، انرژی و مواد مغذی در بدن ایجاد کند. با این حال، افرادی که آن را تجربه میکنند، ممکن است هوس تنقلات یا شیرینی کنند که چربی و کالری بالایی دارد. چنین افرادی، ممکن است انگیزه لازم برای تهیه وعده های غذایی مغذی و متعادل را نداشته باشند. استرس میتواند خواب را مختل کند و منجر به خستگی در طول روز شود.
برای مقابله با خستگی روز، افراد ممکن است از محرکهایی برای افزایش انرژی مانند کافئین یا میانوعدههای پرکالری استفاده کنند.
یک رژیم غذایی متعادل میتواند به تقویت سیستم ایمنی و ترمیم سلولهای آسیب دیده کمک کند. انرژی اضافی مورد نیاز برای مقابله با رویدادهای اضطرابآور را نیز فراهم کند.
زمانی که استرس داریم، بدون اینکه متوجه شویم حجم زیادی غذا میخوریم که میتواند منجر به افزایش وزن شود. شیوه تغذیه آگاهانه با نفسهای عمیق، انتخابهای هوشمندانه غذایی، تمرکز بر روی وعده غذایی و جویدن آهسته و کامل غذا، با این حالت مقابله میکند.
فعالیت بدنی به کاهش فشار خون و تعادل سطح هورمونها کمک میکند. ورزشهای هوازی مانند پیادهروی و رقص، تنفس و ضربان قلب را افزایش میدهند تا اکسیژن بیشتری به سلولهای بدن برسد.
تنفس سریع و کمعمق و افکار نامنظم در پاسخ به استرس رخ میدهد. بنابراین، برای کاهش تنش عضلانی، کاهش ضربان قلب و آرامش ذهن، نفسهای عمیق و آهسته بکشید. هر زمان که احساس تنش کردید، بهآرامی نفس بکشید.
تنهایی میتواند استرس را افزایش دهد و مشاوره کمک میکند که تنها نیستید و احساسات شما غیرعادی نیستند، میتواند به کاهش آن کمک کند.
از تعطیلات و زمان شخصی خود استفاده کنید یا حتی فقط یک ساعت در روز را برای تفریح و استراحت در نظر بگیرید. فرار از فشارهای کاری میتواند در کاهش استرس، افزایش بهرهوری و کاهش خطر بیماریهای جسمی و روانی موثر بوده و مانند معجزه عمل کند.
استرس میتواند خواب را به تاخیر اندازد و باعث اختلال در خواب در طول شب شود که مانع از ورود فرد به مراحل خواب عمیق میشود.